Saturday, July 3, 2010

Jenis makanan

-Nasi adalah makanan yang selalu dimakan oleh orang Korea

masakan tradisional adalah
ssambap
-Ssam, bererti "dibungkus," merujuk pada hidangan dalam masakan Korea di mana sayur-sayuran daun biasanya digunakan untuk membungkus sepotong daging seperti daging babi.

Galbi dan kimchi pada ssam daun salad

Bulgogi
-Bulgogi (Korea sebutan: [pulɡoɡi]) adalah makanan Korea yang biasanya terdiri daripada daging lembu panggang yang diasinkan, walaupun ayam atau babi juga boleh digunakan


sinseollo
-Sinseollo atau yeolguja tang adalah hidangan yang rumit yang terdiri daripada daging bola, cendawan jeonyueo yang kecil dan bulat (전유어),, dan sayuran dimasak dengan kaldu dalam masakan istana kerajaan Korea. Hidangan ini merupakan bentuk jeongol (sup seperti sup krim yang rumit). Ini disajikan dalam sebuah periuk perak dengan lubang di tengah, di mana bara panas ditempatkan untuk menjaga panas turun hidangan makan


kimchi
-Kimchi juga dieja gimchi, kimchee, atau kim chee, adalah makanan fermentasi tradisional Korea diperbuat dari sayuran dengan bumbu yang bervariasi. Hal ini paling sering dibuat dengan kubis Napa dan sayuran lain seperti lobak, daun bawang dan timun. Kimchi adalah Banchan paling biasa, atau lauk pauk, dalam masakan Korea. Kimchi juga merupakan bahan utama untuk lain hidangan Korea umum seperti sup Kimchi, Kimchi sup dan nasi goreng kimchi.



bibimbap
-bibimbap adalah makanan Korea yang popular. Kata secara harfiah bermaksud "nasi campur." Bibimbap dihidang sebagai semangkuk nasi putih hangat atasnya dengan Namul (sautés dan sayuran bermusim) dan Gochujang (pasta cabai lada). Sebuah telur mentah atau goreng dan hirisan daging (biasanya lembu) adalah tambahan umum. Bahan-bahan ini dikacau bersama-sama secara menyeluruh sebelum eating.It boleh disajikan baik dingin atau panas








Dolsot bibimbap~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Jeonju bibimbap

gujeolpan
-Gujeolpan merujuk pada makanan Korea yang rumit yang terdiri daripada sembilan macam makanan yang berbeza di pinggan kayu dengan sembilan bahagian dibahagikan dalam bentuk segi lapan atau pinggan sendiri

No comments:

Post a Comment